လုပ္ခ်လိုက္ျပန္ၿပီ တစ္မ်ဳိး ''ျဖစ္သလို ႀကံဳသလို စားသံုးျခင္း'' တဲ႔ ။ခက္တာပဲ... ငယ္ငယ္ကတည္းက ျဖစ္သလို၊ ႀကံဳသလို မစားခဲ႔ဖူးေတာ့၊ဘယ္လိုေရးရပါ႔၊ အေတြးလွေအာင္ tag ရက္တယ္ညီမေလးရယ္။ျဖစ္သလိုႀကံဳသလိုမစားခဲ့ဖူးေတာ့လည္း၊ ႀကံဳခဲ့ ျဖစ္ခဲ႔တဲ႔ စားေသာက္ျခင္းပံုစံကို၊ ညီမေလးကို ေျပာျပမယ္၊ညီမေလးရဲ႕နီးစပ္ရာအသိုင္း၊အ၀ိုင္းကိုလည္း ေျပာျပလိုက္ ေပါ႔ေနာ္ ။ ( လြတ္လပ္ေသာ မိန္းမေခ်ာမ်ား ) မွတ္ခ်က္*
ဒီအေၾကာင္းကို စေျပာရရင္ ငယ္ဘ၀က စရမွာပဲ၊ ေမာင္ႏွမ မ်ားတဲ႔ မိသားစုကေနဆင္းသက္လာတဲ႔၊ ကြ်န္ေတာ္မ်ဳိး ရွင္ရဲထြတ္ ဟာလည္း၊ မိခင္ရဲ႕ အေမွ်ာ္အျမင္ ႀကီးျခင္း၊ပံုစံသြင္းျခင္း၊ မ်ားနဲ႔အတူ မီးဖိုေခ်ာင္ကို ႀကီးစဥ္ငယ္လိုက္၊ အကူလိုက္ ေပးခဲ့ရတဲ႔၊မိခင္ရဲ႕ စီမံမွဳေၾကာင့္၊ (က်ား၊မ မခြဲျခားပါ)* ဟင္းခ်က္ျခင္း၊ အတတ္ပညာကို ငယ္စဥ္ခါကပင္ တတ္ကြ်မ္းလာခဲ့ရေတာ့သည္ေပါ႔။ (ေမာင္ႏွမအားလံုး)*
ခုေတာ့ ႏိုင္ငံရပ္ျခားမွာ တစ္ေယာက္ထဲ၊ ပ်င္းရိၿငီးေငြ႕ဖြယ္ လုပ္ငန္းခြင္ ၀င္ေနေပမယ့္၊တတ္သည့္ ပညာမေနသာဆိုသလို၊ မအားလပ္တဲ႔ၾကား စားေသာက္ျခင္း ကိစၥကို၊ဖြယ္ဖြယ္ရာရာနဲ႔ အပင္ပန္းခံၿပီး၊ ကိုယ္တိုင္ ေစ်း၀ယ္၊ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္၊
စားေသာက္လာတာ ၆ ႏွစ္ေက်ာ္ လာပါၿပီ။
ကြ်န္ေတာ့္ရဲ႕ တစ္ေန႔တာ ပံုမွန္ စားေသာက္တဲ႔ စတိုင္ကို အၾကမ္းဖ်င္း ေျပာျပမယ္။မနက္စာဆိုရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ စားတတ္တယ္ အရမ္းႀကိဳက္တာ၊ (ရွမ္းလူမ်ဳိးမို႔ပါ)*ဒီအတြက္ ဘာကိုႀကိဳတင္ စီမံထားရတာလည္း ဆိုရင္၊ အထားခံ တာရွည္ခံ၊မရွိမျဖစ္တဲ႔ ( ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္၊ ငရုပ္သီးဆီက်က္၊ ပါေကာ့ေခ်ာင္ေကာ့)စတာေတြကို ျပဳလုပ္ၿပီး ပုလင္းေလး၊ ဗူးေလးေတြနဲ႔ ႀကိဳတင္ လုပ္ထားရတာေပါ့။ၾကက္သားျဖစ္ျဖစ္၊ ၀က္သားျဖစ္ျဖစ္၊ ကီလို၀က္ေလာက္ ခ်က္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားရုံပဲ၊ တပတ္စာေလာက္ေတာ့ ခိုင္ၿပီေပါ႔။ အလုပ္က မနက္ ၇ နာရီဆိုေတာ့၊၅း၃၀ ေလာက္ထ၊ ေရေႏြးတည္၊ ေရေႏြးဆူလာရင္ ကိုးကန္႔ လၻက္ေျခာက္ေလး ႏွပ္ထားလိုက္၊ၿပီးရင္ ေရမိုးခ်ဳိး၊ အိုေက အေနေတာ္အိုးေလး တစ္လံုးထဲ ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးေလာင္းထည့္၊ မီးဖိုေပၚတင္၊ ဗြက္လာရင္ ညကစိမ္ထားတဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို တစ္ပန္းဂံစာ မွန္းထည့္၊ေပ်ာ့သြားရင္ ပန္းဂံလံုးထဲထည့္၊ ခ်က္ထားတဲ႔ အသားကိုထည့္ (ၾကက္သြန္၊ငရုပ္သီး၊ပါေကာ့ေခ်ာင္ေကာ့)
ဆီက်က္ကိုထည့္၊ ၾကာညိဳ႕ထည့္၊ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးနဲ႔ သင္းပ်ံ႕ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး၊ အေကာင္းဆံုး၊မနက္စာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ေလးပဲေပါ႔။ (မနက္စာအတြက္ေနာ္)*
ေန႔လည္စာေတာ့ အလုပ္ထဲက canteen မွာပဲ၊ အဆင္ေျပသလိုေပါ႔၊ ၾကက္ဆီထမင္းစားလိုက္၊ ဘဲကင္စားလိုက္၊ သိပ္မထူးျခားပါဘူး။.........
ကဲလာၿပီ ညေနစာ dinner ေပါ႔ဗ်ာ....လုပ္ငန္းခြင္ သိမ္းဆည္းခ်ိန္နီးလာရင္၊ စဥ္းစားမိၿပီ ... ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ဘာရွိလည္း၊အိုး.... မေန႔က ၀ယ္ထားတဲ႔ ၀က္အသည္း၊ ကိုက္လန္ရြက္၊ ေဆးဘဲဥ၊ စြမ္ထန္လည္းရွိေသးတာပဲ၊
အိမ္ျပန္ေရာက္တာနဲ႔ အ၀တ္လဲ၊ မီးဖိုေခ်ာင္ ၀င္ၿပီဗ်ာ။၀က္အသည္းကို ေရခဲသတၱာထဲကထုတ္၊ ကိုက္လန္ရြက္ကိုခ်ဳိး အရင္းကို ဓါးျပားရိုက္၊ ေရေဆးဇကာနဲ႔ ေရစစ္ထားလိုက္၊။ ေဆးဘဲဥ အခြံခြာ၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊နီ ခြာထား၊ ခ်င္းခြာထား၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ဓါးျပားရုိက္၊ စြမ္ထန္အတြက္ ေရေႏြးတည္ထားလိုက္၊ ထမင္းအိုး တည္ထားဖို႔လည္း မေမ့နဲ႔ဦး။
၀က္သည္းကို အေနေတာ္ ပါးပါးေလးလီွးၿပီး ပန္းဂံထဲမွာ ဟင္းခ်က္၀ိုင္နဲနဲ၊ ၾကာညိဳ႕နဲနဲ၊ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမုန္႔နဲ႔ ႏွပ္ထားလိုက္၊ ခ်င္းကို ေသးေသးမွ်င္မွ်င္ေလးလွီးထား၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္ကြဲေလးေပါ႔၊ ငရုပ္သီးစိမ္းဓါးျပားရိုက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရိုက္၊ ရယ္ဒီလုပ္ထားတာေပါ႔။
ကိုက္လန္အရင္ေၾကာ္မယ္ေနာ္၊ ဒယ္အိုးေကာင္းေကာင္း ဆီပူတည္မယ္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပစ္ထည့္၊ ဆီေမႊးလာရင္ ကိုက္လန္ကိုထည့္၊ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပစ္ထည့္ၿပီး အဖံုး ဖံုးထားေပါ႔၊ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔မိနစ္၀က္ ခရုဆီထည့္၊ ေရနဲနဲေလးထည့္ ရွဲရွဲရွဲ အိုး ရၿပီေပါ႔၊ ကိုက္လန္ေၾကာ္ စိမ္းစိမ္းစိုစိုေလး။
ေဆးဘဲဥ သုပ္မယ္၊ ေဆးဘဲဥကို လွီး ပန္းဂံထဲထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးေလးလွီး ေရေဆးေပါ႔ မမႊန္ေအာင္ေပါ႔၊ၿပီးရင္ ငရုပ္ဆီေကာင္းေကာင္း ၾကက္သြန္၊ငရုပ္ ဆီက်က္၊ ၾကာညိဳ႕၊ သံပုရာသီေလးညွစ္၊ ဆားအခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္၊ ဖြဖြေလးနယ္ေပါ႔ေလ။
၀က္အသည္းေၾကာ္မယ္၊ ခ်င္းပါးပါးေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ၾကက္သြန္နီေလးစိပ္ကြဲရယ္၊ ငရုပ္သီးစိမ္းရယ္၊ ဆီပူပူေလးမွာ ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ေပါ႔၊ ၿပီးရင္ ၀က္အသည္းကို ပစ္ထည့္ေပါ႔၊ အၾကာႀကီး မေၾကာ္ရဘူးေနာ္၊
၀က္အသည္းက ၾကာၾကာေၾကာ္ရင္ မာသြားတတ္တယ္၊(သတိျပဳ)*
စြမ္ထန္ဟင္းရည္ေတာ့ လြယ္ပါတယ္၊ ဆူေနတဲ႔ ေရေႏြးထဲ ခ်င္းထည့္၊ ငရုပ္သီးစိမ္းထည့္၊ စြမ္ထန္ထည့္၊ ဆားအခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္၊ သံုးမိနစ္ေပါ႔၊
ဟား.... အားလံုးစားပြဲေပၚေရာက္ၿပီ၊ ေရခ်ဳိးမယ္၊ စားခ်င္တဲ႔လူ ျမန္ျမန္လာေနာ္၊ ကဲညီမေလး မယ္ဂုမိေရ စားရေအာင္ေဟ့............
ဒီအေၾကာင္းကို စေျပာရရင္ ငယ္ဘ၀က စရမွာပဲ၊ ေမာင္ႏွမ မ်ားတဲ႔ မိသားစုကေနဆင္းသက္လာတဲ႔၊ ကြ်န္ေတာ္မ်ဳိး ရွင္ရဲထြတ္ ဟာလည္း၊ မိခင္ရဲ႕ အေမွ်ာ္အျမင္ ႀကီးျခင္း၊ပံုစံသြင္းျခင္း၊ မ်ားနဲ႔အတူ မီးဖိုေခ်ာင္ကို ႀကီးစဥ္ငယ္လိုက္၊ အကူလိုက္ ေပးခဲ့ရတဲ႔၊မိခင္ရဲ႕ စီမံမွဳေၾကာင့္၊ (က်ား၊မ မခြဲျခားပါ)* ဟင္းခ်က္ျခင္း၊ အတတ္ပညာကို ငယ္စဥ္ခါကပင္ တတ္ကြ်မ္းလာခဲ့ရေတာ့သည္ေပါ႔။ (ေမာင္ႏွမအားလံုး)*
ခုေတာ့ ႏိုင္ငံရပ္ျခားမွာ တစ္ေယာက္ထဲ၊ ပ်င္းရိၿငီးေငြ႕ဖြယ္ လုပ္ငန္းခြင္ ၀င္ေနေပမယ့္၊တတ္သည့္ ပညာမေနသာဆိုသလို၊ မအားလပ္တဲ႔ၾကား စားေသာက္ျခင္း ကိစၥကို၊ဖြယ္ဖြယ္ရာရာနဲ႔ အပင္ပန္းခံၿပီး၊ ကိုယ္တိုင္ ေစ်း၀ယ္၊ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္၊
စားေသာက္လာတာ ၆ ႏွစ္ေက်ာ္ လာပါၿပီ။
ကြ်န္ေတာ့္ရဲ႕ တစ္ေန႔တာ ပံုမွန္ စားေသာက္တဲ႔ စတိုင္ကို အၾကမ္းဖ်င္း ေျပာျပမယ္။မနက္စာဆိုရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ စားတတ္တယ္ အရမ္းႀကိဳက္တာ၊ (ရွမ္းလူမ်ဳိးမို႔ပါ)*ဒီအတြက္ ဘာကိုႀကိဳတင္ စီမံထားရတာလည္း ဆိုရင္၊ အထားခံ တာရွည္ခံ၊မရွိမျဖစ္တဲ႔ ( ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္၊ ငရုပ္သီးဆီက်က္၊ ပါေကာ့ေခ်ာင္ေကာ့)စတာေတြကို ျပဳလုပ္ၿပီး ပုလင္းေလး၊ ဗူးေလးေတြနဲ႔ ႀကိဳတင္ လုပ္ထားရတာေပါ့။ၾကက္သားျဖစ္ျဖစ္၊ ၀က္သားျဖစ္ျဖစ္၊ ကီလို၀က္ေလာက္ ခ်က္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားရုံပဲ၊ တပတ္စာေလာက္ေတာ့ ခိုင္ၿပီေပါ႔။ အလုပ္က မနက္ ၇ နာရီဆိုေတာ့၊၅း၃၀ ေလာက္ထ၊ ေရေႏြးတည္၊ ေရေႏြးဆူလာရင္ ကိုးကန္႔ လၻက္ေျခာက္ေလး ႏွပ္ထားလိုက္၊ၿပီးရင္ ေရမိုးခ်ဳိး၊ အိုေက အေနေတာ္အိုးေလး တစ္လံုးထဲ ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးေလာင္းထည့္၊ မီးဖိုေပၚတင္၊ ဗြက္လာရင္ ညကစိမ္ထားတဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို တစ္ပန္းဂံစာ မွန္းထည့္၊ေပ်ာ့သြားရင္ ပန္းဂံလံုးထဲထည့္၊ ခ်က္ထားတဲ႔ အသားကိုထည့္ (ၾကက္သြန္၊ငရုပ္သီး၊ပါေကာ့ေခ်ာင္ေကာ့)
ဆီက်က္ကိုထည့္၊ ၾကာညိဳ႕ထည့္၊ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးနဲ႔ သင္းပ်ံ႕ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး၊ အေကာင္းဆံုး၊မနက္စာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ေလးပဲေပါ႔။ (မနက္စာအတြက္ေနာ္)*
ေန႔လည္စာေတာ့ အလုပ္ထဲက canteen မွာပဲ၊ အဆင္ေျပသလိုေပါ႔၊ ၾကက္ဆီထမင္းစားလိုက္၊ ဘဲကင္စားလိုက္၊ သိပ္မထူးျခားပါဘူး။.........
ကဲလာၿပီ ညေနစာ dinner ေပါ႔ဗ်ာ....လုပ္ငန္းခြင္ သိမ္းဆည္းခ်ိန္နီးလာရင္၊ စဥ္းစားမိၿပီ ... ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ဘာရွိလည္း၊အိုး.... မေန႔က ၀ယ္ထားတဲ႔ ၀က္အသည္း၊ ကိုက္လန္ရြက္၊ ေဆးဘဲဥ၊ စြမ္ထန္လည္းရွိေသးတာပဲ၊
အိမ္ျပန္ေရာက္တာနဲ႔ အ၀တ္လဲ၊ မီးဖိုေခ်ာင္ ၀င္ၿပီဗ်ာ။၀က္အသည္းကို ေရခဲသတၱာထဲကထုတ္၊ ကိုက္လန္ရြက္ကိုခ်ဳိး အရင္းကို ဓါးျပားရိုက္၊ ေရေဆးဇကာနဲ႔ ေရစစ္ထားလိုက္၊။ ေဆးဘဲဥ အခြံခြာ၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊နီ ခြာထား၊ ခ်င္းခြာထား၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ဓါးျပားရုိက္၊ စြမ္ထန္အတြက္ ေရေႏြးတည္ထားလိုက္၊ ထမင္းအိုး တည္ထားဖို႔လည္း မေမ့နဲ႔ဦး။
၀က္သည္းကို အေနေတာ္ ပါးပါးေလးလီွးၿပီး ပန္းဂံထဲမွာ ဟင္းခ်က္၀ိုင္နဲနဲ၊ ၾကာညိဳ႕နဲနဲ၊ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမုန္႔နဲ႔ ႏွပ္ထားလိုက္၊ ခ်င္းကို ေသးေသးမွ်င္မွ်င္ေလးလွီးထား၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္ကြဲေလးေပါ႔၊ ငရုပ္သီးစိမ္းဓါးျပားရိုက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရိုက္၊ ရယ္ဒီလုပ္ထားတာေပါ႔။
ကိုက္လန္အရင္ေၾကာ္မယ္ေနာ္၊ ဒယ္အိုးေကာင္းေကာင္း ဆီပူတည္မယ္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပစ္ထည့္၊ ဆီေမႊးလာရင္ ကိုက္လန္ကိုထည့္၊ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပစ္ထည့္ၿပီး အဖံုး ဖံုးထားေပါ႔၊ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔မိနစ္၀က္ ခရုဆီထည့္၊ ေရနဲနဲေလးထည့္ ရွဲရွဲရွဲ အိုး ရၿပီေပါ႔၊ ကိုက္လန္ေၾကာ္ စိမ္းစိမ္းစိုစိုေလး။
ေဆးဘဲဥ သုပ္မယ္၊ ေဆးဘဲဥကို လွီး ပန္းဂံထဲထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးေလးလွီး ေရေဆးေပါ႔ မမႊန္ေအာင္ေပါ႔၊ၿပီးရင္ ငရုပ္ဆီေကာင္းေကာင္း ၾကက္သြန္၊ငရုပ္ ဆီက်က္၊ ၾကာညိဳ႕၊ သံပုရာသီေလးညွစ္၊ ဆားအခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္၊ ဖြဖြေလးနယ္ေပါ႔ေလ။
၀က္အသည္းေၾကာ္မယ္၊ ခ်င္းပါးပါးေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ၾကက္သြန္နီေလးစိပ္ကြဲရယ္၊ ငရုပ္သီးစိမ္းရယ္၊ ဆီပူပူေလးမွာ ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ေပါ႔၊ ၿပီးရင္ ၀က္အသည္းကို ပစ္ထည့္ေပါ႔၊ အၾကာႀကီး မေၾကာ္ရဘူးေနာ္၊
၀က္အသည္းက ၾကာၾကာေၾကာ္ရင္ မာသြားတတ္တယ္၊(သတိျပဳ)*
စြမ္ထန္ဟင္းရည္ေတာ့ လြယ္ပါတယ္၊ ဆူေနတဲ႔ ေရေႏြးထဲ ခ်င္းထည့္၊ ငရုပ္သီးစိမ္းထည့္၊ စြမ္ထန္ထည့္၊ ဆားအခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္၊ သံုးမိနစ္ေပါ႔၊
ဟား.... အားလံုးစားပြဲေပၚေရာက္ၿပီ၊ ေရခ်ဳိးမယ္၊ စားခ်င္တဲ႔လူ ျမန္ျမန္လာေနာ္၊ ကဲညီမေလး မယ္ဂုမိေရ စားရေအာင္ေဟ့............
3 ေ၀ဖန္ထားပါတယ္။:
အေရးထဲ ေၾကျငာဝင္ေနေသးတယ္။ ဟြန္း။ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ေကြၽး၊ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ေကြၽး။
ဟာ မိုက္တယ္ကြာ.. စားခ်င္စရာၾကီးး....
အစ္ကုိပဲ ထမင္းဆုိင္ဖြင့္လိုက္ေတာ့ေလ. ရွယ္ပဲ.....
စားခ်င္သြားျပီ...... :P :P :P
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ စားခ်င္တယ္.... ဟိ
ဂလု...ဂလု.. ေျပာရင္းနဲ႔သေရက်လာျပီ...
နဂိုထဲက ရွမ္းေခါက္ဆဲြ စားခ်င္ေနပါတယ္ ဆုိေနမွ..
ဟြန္း.... မက္မက္လဲ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ လုပ္စားလုိက္ဦးမယ္.. ဟဲဟဲ.... အားက်မခံ
ျပန္ၾကြားသြားတာ....... ဟီးဟိး.. :P : P
Post a Comment